Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

 • rendes tag
 • pártoló tag
 • tiszteletbeli tag

hazaihatekonysag2

ÁFA-visszatérítés, nulla kamatú hitellel és vissza nem térítendő támogatással kombinálva

"Hazai Hatékonyság 2" címmel a lakóépületek korszerűsítését ösztönző javaslatcsomagot mutatott be a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ), amely egymással kombinálható intézkedéseket javasol, így egyszerre ösztönzi a széles körű lakossági igénybevételt, a tartós rezsicsökkentést, a gazdaságfehérítésen keresztüli költségvetési pluszbevételeket és a nemzeti energiamegtakarítási vállalások teljesülését.

A MÉASZ az energetikai korszerűsítési projekt teljes egészében számlával igazolt összegére javasol utólagos ÁFA-visszatérítést, a családi házaknál maximum 1,5M, társasházi lakóegységeknél pedig 400 ezer forint értékben, amely kiterjedne a legalább 35%-os saját erő esetén az opcionális igényelhető visszatérítendő (VT)  támogatásra is. A VT támogatás feltétele, hogy korszerűsítéssel a lakóegység elérje a "CC" (költségoptimalizált) energetikai szintet. Akik fokozott energiahatékonyságú (közel nulla energetikai szintet nyújtó) korszerűsítést végeznének, vissza nem térítendő (VNT) támogatást is igénybe vehetnének maximum 35% intenzitásig, valamint családi ház esetében  2,5M, társasházi lakás esetében legfeljebb 1,5M forint erejéig.

A MÉASZ szakmai partnere, a Magyar Energiahatékonysági Intézet októberi reprezentatív lakossági felmérése a felújítási terveket és szándékokat vizsgálta, amely szerint a háztartások 24%-a korszerűsítene a következő 5 évben. A MÉASZ számítása szerint, amennyiben ezen háztartásoknak csak a fele végezne el egy komplex felújítást a jelenleg egy új építésnél minimálisan elvárt "CC" energetikai szintig, akkor már 2017-ben is  több, mint 39.000 darab korszerűsített lakás, és legalább 106,5 Mrd forintnyi nettó beruházási érték jönne létre, továbbá mintegy 9.900 főnyi többlet-foglalkoztatás realizálódna 2016-hoz képest.  Mindemellett  20,3 milliárd forintnyi államháztartási többletbevétel is keletkezne - még a javasolt ÁFA-visszatérítés mellett is - a teljesen számlás teljesítéseknek és a plusz foglalkoztatásból eredő befizetéseknek köszönhetően.

A javaslat minimalizálná a pályáztatást. Az ÁFA-visszatérítés engedélyezésére elég lenne egy rövid dokumentáció, az energetikai tanúsítvány és az ÁFA-s számlák benyújtása. A VT és a VNT támogatások kezelését pénzintézeti hálózatoknak javasoljuk kiszervezni, így lehetséges a lakossági tervekhez közelítő bővülés, kezdetben 31, majd 35, a későbbiekben pedig a 40%-os éves növekedéssel számolva.

 

A lakásállomány korszerűsítésének felpörgetése - számokban

 

A javaslat megvalósításával a számítások szerint 5 év alatt összesen több, mint 407 ezer lakás korszerűsödhet, amely eddig nem látott mértékű energetikai megújulást hozhatna.

A hazai lakóingatlan állományt tekintve, a lakásállomány 61%-át kitevő 2,688 millió darab családi ház energetikai felújítottsági aránya 28,7%-ra (most: 19%), a hagyományos társasházaké  30,5%-ra (most: kb. 21%), a paneleké 43,5%-ra nőne (most kb. 36%), így az egyes lakóépület szegmensek közötti jelentős felújítottsági különbség is mérséklődne.
Az életminőségi és rezsicsökkentési hozadék mellett országosan is elérhetővé válna 22 petajoule energiamegtakarítás is, amely Magyarország uniós vállalásainak teljesítését nagy mértékben elősegítené.

 

 

HÁTTÉRANYAG

 

A "Hazai Hatékonyság 2"-ben javasolt három épületenergetikai korszerűsítési intézkedés:
A.  Utólagos ÁFA-visszatérítés: a  bruttó beruházási költség számlákkal igazolt ÁFA-tartalmának utólagos visszatérítése -  családi ház esetében max. 1,5M forint, társasházi lakóegységenként max. 400 ezer forint ÁFA erejéig. Feltétele, hogy az épület energetikai állapota a korszerűsítés nyomán két energiaszintet javuljon. 

B. - Visszatérítendő (VT) támogatás, az ÁFA-visszatérítéssel kombinálva, beruházói igény esetén javasolt visszatérítendő (VT) támogatást (azaz nulla kamatú hitelt) 35% önerő esetén felvenni, amennyiben a felújított lakóegység eléri a "CC" energetikai szintet.

C. - Vissza nem térítendő (VNT) támogatás:
azon beruházók, akik a jelenlegi új lakóépületekre minimálisan előírt "CC" szintnél takarékosabb lakásra törekednek, a magas energiahatékonyságot eredményező korszerűsítésekre a fentiek mellett még  VNT támogatást is igénybe vehetnének, maximum 35% intenzitásig és legfeljebb 2,5M Ft /családi ház vagy 1,5M Ft/ társasházi lakóegység összegig.  Ez esetben a  felújított lakásnak vagy családi háznak el kell érnie a "közel nulla" energetikai szintet.

 

Lehetséges, rugalmas  igénybevételi formák:

 • Csak saját erő, utólagos ÁFA-visszatérítéssel => A
 • Saját erő (ÁFA-visszatérítéssel) + VT támogatás (nulla kamatú hitel)     => A + B
 • Saját erő (ÁFA-visszatérítéssel) + VT támogatás (nulla kamatú hitel) + VNT támogatás  =>     A+B+C
 • Saját erő (ÁFA-visszatérítéssel) és VNT támogatás  => A + C

A HH2 javaslatcsomag részletes áttekintése

{csv} ;A.Utólagos ÁFA-visszatérítés a lakóingatlan energetikai korszerűsítésekre;B. Visszatérítendő (VT) támogatás("ingyenhitel") lakóingatlan energetikai korszerűsítésekre - opcionális;C. Vissza nem térítendő (VNT) támogatás magas energiahatékonyságot eredményező korszerűsítésekre - opcionális
Leírás;A bruttó beruházási költség számlákkal igazolt ÁFA-tartalmának utólagos visszatérítése.;Visszatérítendő támogatás energetikai célú lakáskorszerűsítésre.;Vissza nem térítendő támogatás magas energiahatékonyságot eredményező korszerűsítésekre a bruttó projektköltség max. 35% erejéig.
Konstrukció lehetséges forrása;Beruházói ÁFA-befizetésekből történő utólagos visszatérítés;EU (GINOP) - forrás (és / vagy CO2-kvóta-eladás, és / vagy költségvetési forrás);EU (KEHOP, TOP,.. ) - forrás (és / vagy CO2-kvóta-eladás, és / vagy költségvetési forrás)
A konstrukció terheli-e az állami költségvetést?;Nem (mivel ezen intézkedés hiányában a projektek nagy hányada létre sem jönne);Nem;Csak költségvetési forrás esetén - de azt a számlás munkavégzés és a számlásan beépített anyagok gazdaságfehérítő hatása ellensúlyozza.
Önerő javasolt?;(nem értelmezhető);35%;35%
Ösztönző max. mértéke;Családi ház: 1,5M forintnyi ÁFA Társasházi lakóegység: 400ezer forintnyi ÁFA;A TBÉ* max. 65%-a;A TBÉ* 35%-a: családi ház: max. 2,5M HUF, társasházi lakás: max. 1,5M HUF / lakóegység
Korszerűsítés műszaki színvonala;2 szint javulás az energetikai szintben a kiinduló, felmért állapothoz képest.;Legalább 2 szint javulást érjen el, és ezzel a végeredmény érje el a 7/2006. TNM rendelet 5. melléklet szerinti szintet (költségoptimalizált szint);A hatályos 7/2006. TNM rendelet 6. melléklet szerinti összesített energetikai teljesítmény (közel nulla szint).{/csv} {csv}Ellenőrzés módja;1. Részletes költségvetés benyújtása.2. Energetikai szakértői terv a projekt energetikailag megfelelő kivitelezésére.3. A beruházó nevére, helyszínre, és a meghatározott időtartamra szóló anyag+munkadíjat tartalmazó számlák bemutatása.4. Az energetikai tanúsító igazolása: energetikai tanúsítvány az új energetikai teljesítményről.5. Rezsiszámlák gyűjtése és vizsgálhatósága - az előtte és utána állapotról, az országosan elért energiamegtakarítás összegzéséhez.*TBÉ: teljes beruházási érték - bruttó projektérték{/csv}

Ezúton is köszönjük együttműködő szakmai partnerünk, a Magyar Energiahatékonyság Intézet munkatársainak, hogy a korszerűsítési piacra és a magyar lakosság beruházási szándékaira, terveire vonatkozó reprezentatív felmérésének összefoglalóját rendelkezésre bocsátották.

Továbbá köszönjük a támogatását a Knauf Insulation Kft. és a Weishaupt Hőtechnikai Kft. szakértőinek, akik közös pilot-projektjük, a "Nálam szigetelnek" Kádár-kocka lakóépület korszerűsítésén alapuló mérési adataikat és tapasztalataikat osztották meg.

A MÉASZ tagjai:

 • Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ)
 • Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS)
 • Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ)
 • Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉVSZ)
 • Magyar Minőségi Ablak Gyártók Egyesülete (MMAE)
 • Austrotherm Kft.
 • Baumit Kft.
 • Creaton Hungary Kft.
 • Dörken Kft.
 • ÉMI nKft.
 • TÜV Rheinland InterCert Kft.
 • Saint-Gobain Construction Products Kft. / Rigips Hungary
 • Rockwool Hungary Kft.
 • VELUX Magyarország Kft.
 • Xella Magyarország Kft.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) célja a  hazai építőanyag- és építési termék gyártók piaci és szabályozási környezetének fejlesztésének elősegítése társadalmi együttműködésekkel, szakmai érdek-képviselettel, valamint kommunikáción keresztül. A MÉASZ nonprofit szakmai, politikailag semleges szervezetként elkötelezett az innovatív és energiahatékony építési beruházások megvalósításáért és a meglévő épített környezet korszerűsítéséért. A hazai építőanyag- és építési termék gyártók kulcs szerepet töltenek be a K+F, oktatás és a foglalkoztatás fenntartásáért és fejlesztéséért mind a gyártói iparágban, mind pedig a szélesebb értelemben vett építésgazdaságban.


További információ:

Szarka László
ügyvezető