Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke:

  • A piaci élénkülés és beruházói igény az év eleji előrejelzésekkel összhangban változatlanul megvan, azonban az igények meghaladják a kivitelezői kapacitásokat. Különösen a szerkezetépítő szakmák jelentik a szűk keresztmetszetet: nincs elegendő kőműves, betonvas szerelő és szigetelő szakember, így egy-egy projektnél esetenként meg kell várni, amíg egy kivitelezői csoport az előző munkából felszabadul.
  • Ezzel szemben kivitelezői hazavándorlás a piaci visszajelzések szerint még nem érzékelhető és egyelőre nem látszik, mikor kerülhet erre sor. E helyzetben sokkal gyorsabb és működőképesebb megoldást jelentene az átképzések ösztönzése a pályaelhagyók és munkanélküliek bevonása érdekében.
  • A kialakult helyzetben az egyes szakipari kivitelezőknek módjukban áll emelni a vállalási díjakat - ez pedig érzékenyen érinti azon generálkivitelezőket, akik a 2017-es munkákra ajánlati kötöttséggel szerződtek, míg az egyes szakipari kivitelezőkkel előre nem állapodtak meg.
  • Az építőanyagok és építési termékek ára 2010-2014 között nemcsak reálértékben, hanem sok esetben még nominálisan is csökkent. Ezzel szemben a nyersanyagok ára több lépésben is, összességében jelentősen megemelkedett. A nyersanyag költségek növekedése mellett további tényezőként jelent meg a gyakran két számjegyű béremelés 2017-től. Az elmaradt áremelési szükségletek legalább részleges - jellemzően 5-12% körüli - érvényesítésére ezért szükség van annak érdekében hogy  a termékek továbbra is az elvárt minőségben készüljenek, és innovatív termékek kerülhessenek a piacra.

 

Építőanyagok  szegmensenként  - röviden:

A szokásosnál hidegebb tél miatt a fehér falazati termékek gyártói némi kiesést realizáltak, amely az év további részében is éreztetheti a hatását, de így is 15%-os erősödés látható tavalyhoz képest. A tégla termékeknél folytatódik a tavalyi erőteljes növekedés: mintegy 25-30%-os erősödés érzékelhető. Az építőkémia- és vakolat termékekre vonatkozóan viszont április elejére már  sikerült ledolgozni az időjárás miatti gyengébb évkezdetet és idén növekedés várható - ebben közrejátszik a márciusi  átlagnál melegebb időjárás és a munkanapok tavalyinál kedvezőbb aránya (+2 munkanap márciusban).  Az épületgépészeti termékeknél mennyiségi növekedés még nem látszik, de láthatóan nőtt a lakossági beruházók energiahatékonyság iránti tudatossága. Az ablakgyártók jelenleg teljes kapacitással dolgoznak, változatlan piaci feltételek mellett 15% növekedéssel számolhatnak. Az EPS hőszigetelő anyagok piacán számos kereskedő raktári készletre vásárolt be, illetve tavaly megkezdett intézményi projektekhez  közvetlen vásárlások történtek. Azonban, az alapanyagok árának tavaly decemberhez viszonyított, 40%-ot meghaladó emelkedése, majd volatilitása minden EPS gyártónál jelentős költségnövekedést hozott, amelynek egy részét  kénytelenek voltak a végtermék árának mintegy 25-30%-os emelésével érvényesíteni.

 

Általában véve, a nyersanyag költségek nőttek, emellett további tényezőként jelent meg a gyakran két számjegyű béremelés 2017-től. A több éve elmaradt áremelési szükségletek legalább részleges, - jellemzően 5-12% körüli - érvényesítésére ezért szükség van, annak érdekében hogy  a termékek továbbra is az elvárt minőségben készüljenek, és innovatív termékek kerüljenek a piacra.

 

Építőanyag szegmensenként - részletesen:

  • Az égetett kerámia, különösen tégla termékeknél folytatódik a tavalyi erőteljes növekedés: mintegy 25-30%-os erősödés érzékelhető a tavalyi első negyedéves bázishoz képest. A gyártók kénytelenek voltak kisebb mértékben árat emelni, de még így is jellemzően 2008-as árszint körül-alatt vannak a termékek. Az égetett cserép termékek piacán a kitörés egyelőre várat magára, mivel technológiai okból a tető értelemszerűen a projekt végén kerül fel, ezzel párhuzamosan pedig számos társasházi projektnél a lapos tető dominál.
  • A fehér falazati (mészhomok tégla, pórusbeton-) termékeknél a tavalyi évhez hasonló erőteljes növekedés mérhető; a tavalyi első negyedéves bázishoz képest 15%-al nőttek az eladott volumenek - még úgy is, hogy a tavalyinál hidegebb tél átmenetileg némi visszaesést hozott.
  • Az EPS alapú hőszigetelők piacán a tavaly jól érzékelhető átlagos vastagság- növekedés, továbbá a magasabban pozicionált grafitos EPS termékek arányának növekedése 2017 első negyedévében is megmutatkozik. Jelentősebb volumen gyarapodásra a korszerűsítési pályázatok nemrég megjelent kiírásával és a tavaly megkezdett új lakóépületek befejezésével nyílik mód. Ennek jelei már látszódnak:  a kereslet erőteljesen növekedett azáltal, hogy a számos kereskedő raktári készletre vásárolt be, illetve tavaly megkezdett intézményi projektekhez közvetlen vásárlások is történtek kora tavasszal. A gyártóknak jelentős nehézséget okoz a monomer alapanyagok világpiaci beszerzési árának két hónap alatt végbement 40%-ot meghaladó emelkedése és ezt követő erőteljes volatilitása. Az áremelkedés minden gyártónál jelentős költségnövekedést hozott, amelynek egy részét a gyártók kénytelenek voltak a végtermék árának mintegy 25-30%-os emelésével érvényesíteni.
  • A szálas szigetelőanyagok piacán a szigetelőanyagok irányi 15-20%-os kereslet-növekedés látható - ennek motorjaként azonban immár a családi házak energiahatékonysági beruházásai tekinthetőek, mivel az ipari nagyberuházások átmenetileg kisebb volumene kihatott az iparvállalati felhasználásra is.
  • A vakolat- és építőkémiai termékek terén míg tavaly az EU-s projektek hiánya erősen érezhető volt az év során. Ezzel szemben 2017 év elejétől a hideg időjárás okozta másfél hónapos lemaradást április elejére sikerült teljesen ledolgozni,  ebben közrejátszott a márciusi,  átlagnál melegebb időjárás és a munkanapok tavalyinál kedvezőbb aránya (+2 munkanap március hónapban). így egyértelmű a növekedés tavalyhoz képest, és összességében is növekedés prognosztizálható 2017-re.
  • Az épületgépészeti termékeknél egyelőre mennyiségi növekedés nem látszik,  azonban már jól érzékelhető a lakossági beruházók növekvő tudatossága: nőttek a  minőségi, energia-hatékony fűtési és épületklimatizálási, szellőztetéssel kapcsolatos elvárások, amely a szakma szempontjából is igen pozitív eredmény.
  • Nyílászárók: a mintegy 24-25 milliárdos ablakpiacon a tavalyi 10%-os csökkenést követően az 5-60 lakásos "Otthon Melege" felújítási program érzékelhető hatást gyakorolt, így az ablakgyártók jelenleg teljes kapacitással dolgoznak. Az import aránya kicsit csökkent, mivel a hazai piaci árak nyomottnak számítanak és nem mindig viselik el a szállítási költségeket - arányuk 8-10% körüli.
Az idén januártól életbe léptetett kínai-európai embargó az alapanyag-gyártóknál  a merevítő acélok 27%-os áremelkedéséhez vezetett szerte Európában, ezzel párhuzamosan várható, hogy a vasalatok ára is emelkedik.  Az ablakcsere és hőszigetelő alapanyagok árának emelkedése mintegy 10...15% anyag-, és hozzávetőleg 5% munkabér-növekedéssel jár.  Az ablak szegmensben változatlan feltételek mellett a tavalyi teljesítmény 15%-al lehet meghaladva.

 

Építőanyagok, építési termékek árszintje

  • Általában, az elmúlt 6 évben nem került sor érdemi áremelésekre, sőt, számos terméknél az akkori listaárak alatti árakat lehet most tapasztalni.
  • Ezzel szemben a nyersanyagok és az energia ára több ízben, összesen jelentős mértékben emelkedett, és a gyártóknak jellemzően a korábbi piacméret törtrészén, lekonzervált kapacitások mellett kellett munkatársaikat megtartaniuk.
  • A nyersanyag költségek növekedése mellett további tényezőként jelent meg a gyakran két számjegyű béremelés 2017-től. Az elmaradt áremelési szükségletek legalább részleges - 5-12% körüli - érvényesítésére ezért szükség volt, annak érdekében hogy  a termékek továbbra is az elvárt minőségben készüljenek, és innovatív termékek kerülhessenek a piacra.