Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag

A 2016-os Építők Napja 2016.06.03-i ünnepi ülésén NGM Miniszteri Elismerő Oklevelet vett át: 

IMG 6428 ok

Borzák Balarám Béla  építési és igazságügyi szakértő, vállalkozó (jelölte: MEPS):
Borzák Balarám Béla hosszú idő a hazai EPS-gyártás és forgalmazás egyik legelismertebb szakembere. Még a Nikecell Kft. alkalmazástechnikusakánt nevéhez fűződik az első hazai Dryvit-kézikönyv összeállítása. Évekkel később főszerkesztője volt a MÉVSZ Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség hiánypótlő THR Műszaki Irányelv kiadványának. Rendszeresen előad és publikál, igazságügyi szakértőként is elismert szakember. 

Cséki István épületgépész tervező, egyetemi tanár  (jelölte: MÉGSZ):
Szakmai pályáját a sokoldalú érdeklődés, a folyamatos tanulás és fejlődés valamint a szakmai igényesség jellemzi. Épületgépész tervezőként és tanárként tiszteletet szerzett elkötelezett és minőségi szemléletével. 24 tankönyv, jegyzet és segédlet írásában és szerkesztésében vett részt valamint jelentős számban publikált szakcikkeket.

Haszon Balázs, a Rekord Nyílászáró Nyugat Kft. ügyvezetője  (jelölte: MMAE):
Haszon Balázs az ETIK  cégcsoprt egyik vezetője és résztulajdonosa, aki az építőipari termelés visszaesése időszakában került a cégcsoporthoz. Munkája eredményeként az irányítása alatt álló három vállalkozás termelési értéke 130 millióról 820 millióra nőtt.  Üzemükben igényes, korszerű PVC és alumínium nyílászárókat gyártanak, amelyeknek több, mint 50 %-át exportálják. Termékeik mind a hazai, mind az export piacokon  keresettek, a vásárlók különleges igényeit is kielégítik.

Jelinkó Róbert, a Lasselsberger-Knauf Kft. alkalmazástechnikai vezetője (jelölte: MÉVSZ):
Jelinkó Róbert közel 25 éve az építőkémia szakma egyik meghatározó egyénisége. Alkalmazástechnikai szakértelmét egyaránt kamatoztatja a hidegburkolatok, az esztrichek, a vakolatok és a homlokzati hőszigetelő rendszerek területén. A szakmáért való önzetlen tenni akarása igazán kivételes, miként elkötelezettsége is, hiszen az utóbbi évtizedeket ugyanazon munkalyen dolgozta végig,

Prohászka Rajmund, a Minőségi Magyar Ablakgyártók Egyesület elnöke (jelölte: MÉASZ):
Prohászka Rajmund a Minőségi Magyar Ablakgyártók Egyesületének elnökeként a hazai  nyílászáró gyártó ágazat meghatározó szereplője. Szívügyének tekinti a végfelhasználók termékválasztásának minőségalapú alapú orientációját, ezzel pedig a hazai gyártók versenyképességének erősítését.  Prohászka Rajmund másfél évtizede tölti be a MÉASZ, a hazai gyártók ernyőszervezetének alelnöki posztját, ahol töretlen aktivitással vesz részt a szakmai érdekképviseleti munkában; új lakóépület építésekre és az  energetikai korszerűsítésekre kidolgozott szövetségi vélemények és javaslatcsomagok megformálásában jelentős szereppel bír.

Vidóczi Árpád műszaki vevőszolgálat vezető (jelölte: MATÉSZ):
Vidóczi Árpád innovatív látásmóddal rendelkező kiváló kerámiaipari szakember.  12 éve dolgozik a tégla- és cserépiparban, 2012 óta a Wienerberger Téglaipari Zrt. műszaki vevőszolgálati vezetője. Vidóczi Árpád szakértőként a Magyar Téglás Szövetség munkájában aktívan részt vesz, alapos szakmai tudásával, minőség iránti elkötelezettségével és lelkesedésével hatékony támogatást nyújt a Szövetség állásfoglalásainak kidolgozásában, konferenciák és PR-anyagok előkészítésében és megvalósításában, az egyetemekkel történő kapcsolattartásban. Fontos érdemeket szerzett a bonyolult műszaki témáknak mind a döntéshozók, mind pedig a szélesebb közönség számára történő közérthetővé tételében.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Vidor Győző        Misik Sándorné Éva         Szarka László

 

A 2016-os Építők Napja  ünnepi ülésén elmondott beszédek összefoglalója:

Kassai Ferenc, a Magyar Mérnök Kamara elnöke ünnepi köszöntőjében kifejtette, hogy ideje kihasználni az építőipar multiplikatív hatását a magyar gazdaság élénkítésére, mivel a  ciklikusságot sem eszközzel, sem szakemberrel nem lehet bírni. A CSOK-ot üdvözölve méltatta  a kormány döntését, hozzátéve, hogy a felújítási - ezen belül is a komplex felújítások - hasonlóan fontos területet jelentenek.  Az épületenergetika fejlesztése a lakók komfortérzetét, életminőségét is jelentősen javítja.
Kassai Ferenc szerint a lakosság a korszerűsítéseket illetően apátiában van, ezért jelentős lépésnek tartja a Zuglói Önkormányzat információs irodáját, ahol ingyenesen kapnak független szakértői tanácsot az építkezők. A korszerűsítések beindulása az épületgépészeti és szabályozási területeket is magával fogja húzni.

Dauner Márton A Miniszterelnökségi Építészeti Helyettes Államtitkárság Építésjogi és Hatósági Főosztályának vezetője a Miniszterelnökséget vezető miniszter nevében a résztvevőket  köszöntve kifejtette, hogy  a 2014-ben létrehozott szabályozási központ fő célja a korszerű építésigazgatás és a minőségi építészet előmozdítása. Az egyszerűbb és átláthatóbb ügyfélkiszolgálás és az egyszerűbb lakossági építési beruházási eljárások sokat lendítettek a lakásépítések előkészítésében:  az elmúlt néhány hónapban mintegy 8400 hatósági folyamat indult el. Munkájukban minden szakember, mérnök együttműködő segítségére számít a továbbiakban is.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára bízik benne, hogy az erős fundamentumokra építő gazdaság tovább tud majd növekedni. Beszédében említette a hitelbesorolás javítását, az idei és jövő évi költségvetés alkalmas szerinte arra, hogy a jövő évi költségvetés nyomán 3,1% -os növekedést eredményezzen, kissé megemelt hiánycél mellett, amely további állami beruházásokra ad mozgásteret. Kiemelte, hogy nőtt a két- és többgyerekes családok átlagkeresete. Az elmúlt évtizetedek legnagyobb otthonteremtési programja több pilléren át 600 ezertől 10 millió forintig ad támogatást a családoknak. A CSOK további pillére az ÁFA-kedvezmény,  továbbá a maximum 10 millió forintos támogatott hitel.
Hornung Ágnes szerint a kormány bízik benne, hogy ezen eszközökkel megvalósul az új építések tartós felfutása.
 A kedvezményeket a kormány ki tervezi terjeszteni a felújításokra is - erre vonatkozóan kiemelte, hogy  a tárca érti a szakma álláspontját. Az I. negyedévben eddig befogadott 6500 darab CSOK kérelemnek negyede irányult új lakások építésére.   Ennek oka a részben még hiányzó jogszabályi háttér - így ígéretesnek látja az adatokat - egyben további erősödésre lehet számítani.

Kling Zoltán a Belügyminisztérium Vízügyi Koordinációs Főosztályának vezetője kiemelte az építőipar nemzetgazdasági szerepét és az előző uniós ciklus eredményes lezárását. A vízügyi fejlesztések túlnyomó részét uniós források finanszírozták, de a fővárosi központi szennyvíztisztító telep is egy ilyen megvalósult projekt, amelynek eredményeképpen Budapest szennyvizének 95%-a megtisztul.
Az árvízcsúcs-csökkentő beruházásokat a következő ciklusban is szükséges továbbvinni:  713Mrd keretösszeggel a VEKOP és a 653 Mrd kerettel a  KEHOP tartalmazza (tározók, csapadékelvezetés, stb.). Cél az összes KEHOP pályázat mielőbbi benyújtása és őszi megkezdése, különösen fontos ez a klímaváltozás egyre sürgető kihívásai miatt.

Dr. Gulyás András ezredes, a HM Hatósági Hivatal főigazgatója kifejtette, hogy a Honvédelmi Minisztérium nevében díjakat adományoz a kiemelt honvédségi beruházásokban jelentős szerepet vállaló szakembereknek, különösen, hogy ezen építmények minta nélküliek és egyediek is. A pápai katonai repülőtéren a légi kapacitás növelése érdekében irányítótorony és hangár épül, továbbá számos helyen energetikai korszerűsítés is indul. A kecskeméti katonai reptéren kettős (polgári és katonai) hasznosításra kerül sor a jövőben, ezért a HM polgári terminált fog a reptérre építtetni.

Dr. Sényi Gábor, az ÉTE elnöke a bibliai tálentum példabeszédből utalt arra, hogy a reformkor akkori modernizációja, például Széchenyi vagy Kölcsey a talentumaikat gyarapították, de a Milleniumi időszak  szereplőinél is ugyanez volt a helyzet - elég az Andrássy útra, a kisföldalattira, a fiumei tengeri kikötőre, a zentai városházásra, új egyetemekre vagy a népiskolákra gondolni. Manapság az EU-csatlakozás óta hétszer annyi pénz folyt be, mint amit Brüsszelbe az ország befizetett. Manapság épül  a Városliget,  Országház utca, a Szentháromsági téri Újpesti kÖzpont, a Dagály, a rómaiparti mobilgát, stadionok, iskolás uszodái, dél-balatoni rekonstrukció, 85,86-M4 utak és pályák - és még sok minden más. Kérdés jóllehet, hogy a megfelelő beruházások épülnek-e, nem több termelő beruházást célszerű-e előkészíteni. Ez a döntéshozók felelőssége, ahogy a szabályozás átláthatósága is. Érti a jobbító szándékot, de kérdés, hogy kell-e ennyi változással élni. A szakmunkásképzéssel kapcsolatban említette, hogy végzős szakmunkás-jelölteket néhány alap szakmai kikérdezve igen gyenge eredményekkel találkozott és nem látszik, hogy ez a helyzet meg fog-e változni. Kérdés tehát, a hogy a mostani helyzetben a talentumokkal megfelelően bánunk-e, ezt majd a jövő nemzedéke fogja megmondani.

Pallagi Gyula az ÉFÉDOSZSZ elnökeként a lakásállományra nézve kiemelte, hogy az épületek a nemzeti vagyon részei, ezért a pótlást és a felújításokat kiemelten kell kezelni, különösképp, hogy  az élőmunka-igény miatt a felújítások és az építések jelentős munkaerőpiaci hatással bírnak. A szakképzést érintve utalt rá, hogy a helyzet drámai: mind mennyiségben és minsőégben nem megfelelő az utánpótlás. Ez egyben uniós probléma is, azonban  Magyarország nem vonzza, hanem "küldi" a szakembereket. Erre mielőbb megoldást kell találni, de egyelőre kérdéses, hogy a szakképzés átalakítása hogyan segíti a helyzet feoldását.

A felszólalásokat követően került sor az Építők Napja elismerések és egyes szakmai szervezetek díjainak átadására.

 

Képgaléria

 

{AG}epitoknapja2016{/AG}