Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag

A Budapesti Kereskedemi és Iparkamara Ingatlan Osztálya felkérésére szakmai szervezetek a Lakásügyi Kerekasztal Fórum keretén belül dolgoznak ki javaslatot a bérlakások építésének előmozdítására. A Fórum tagjai - köztük a MÉASZ - ez alkalommal kihelyezett ülést tartottak, amelynek keretében a XIII. kerületi 100 lakásos, készülő passzívház megtekintésére  is sor került.

 

A BKIK Ingatlan Osztály célja, hogy a megalakított munkacsoportokkal a komplex lakásügyi tematikán belül a bérlakás-problémára keressenek megoldást, a csoportos bérlakásügyek, a bérházak koncepcióját kidolgozzák, és az így létrehozott javaslatokkal álljanak a döntéshozók elé.

A fórum tagjai az utóbbi idők legfontosabb felmérésének tartották a Társaság a Lakásépítésért Egyesület nemrég publikált kutatását, mely szerint a fiatalok – a lakhatás terén – álomvilágban élnek. A szervezet arra kért 200 fiatalt, hogy válaszoljon a lakhatással kapcsolatos kérdőívükre, melyben vágyaikról, lehetőségeikről, és jelenlegi lakáshelyzetükről nyilatkozhattak. A kapott eredmények a szakma számára is elgondolkodtatóak. (A kutatás eredményeit itt olvashatja el.)

A bérlakáshoz jutás rendszeréről tartott konzultáción a vendéglátó XIII. kerületi Önkormányzat alpolgármestere, Borszéki Gyula is részt vett. Vitaindító előadásában kiemelte, hogy manapság nagyon kevés önkormányzat rendelkezik lakáspolitikával. Tapasztalatuk szerint – míg az önkormányzati lakáspolitikának még mindig van szociális vetülete - a piaci igények szerepe ma már nem elhanyagolható szempont. A kerület – az elmúlt 15-20 esztendő növekedése után – jelenleg körülbelül 75 ezer lakást tart nyilván, ebből körülbelül 6500 az önkormányzati tulajdonú, melyek zömmel társasházakban találhatók. Az önkormányzat évente 2-3 alkalommal ír ki bérlakás-pályázatot, ezen körülbelül 100 lakást hirdetnek meg. Az igényeket jól szemlélteti, hogy minden egyes pályázaton 20-szoros a túljelentkezés.

A bérlakás-koncepció kialakításkor fontos szempont, hogy a kialakítandó stratégia hogyan rendezi a nem fizető bérlők helyzetét. Az elhangzottak szerint a kerület bérlőinek körülbelül 20 százaléka tanúsít negatív magatartást, sok a nem, vagy csak késve fizető bérlő. A bérlakás-koncepció megalkotásakor ezért választ szükséges találni a felmerülő jogi és pénzügyi kérdésekre is.

A rendezvény keretében megtartották a kerület mintaberuházásának számító 100 lakásos passzívházban kialakított bérlakások pályázatán nyertes leendő bérlők lakásválasztó napját is. A közép-kelet európai térségben a tulajdonos szerint úttörőnek számító építkezés teljes egészében önkormányzati beruházásból valósult meg, 2,3 milliárd forint összértékben. A kialakított 99 lakás átlagosan 50 négyzetméter alapterületű, alacsony energiafogyasztású. A tervek szerint a lakók évente tízezer forintos nagyságrendű fűtésszámlára számíthatnak majd, vagyis az energiaköltség a hagyományos gázfűtési rendszerű társasházi lakásokhoz képest akár a huszada is lehet.

 

{AG}6_lakasugyi_kerekasztal{/AG}