Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag

Két éve lépett hatályba a 305/2011/Eu. rendelet, mely az építési termékek forgalmazásának harmonizált feltételeit szabályozza. Mivel a hazai építőipari szakmát jelentősen befolyásoló szabályrendszerről van szó, nem lehet elég gyakran és részletesen szólni azokról a tudnivalókról, melyet a gazdaság szereplőinek mindenképpen ismerniük kell - mondta Soltész Ilona, a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

Noha a szabályrendszer nem teljes, hiszen néhány pontban még nem hatályos, több kiegészítő döntést pedig várhatóan július 1-jét követően jelentet meg az EU Bizottsága, mégis ettől a dátumtól válik alkalmazandóvá az Európai Unió egész területén. Soltész Ilona a rendeletet bemutató előadásában kifejtette, hogy július 1-jétől elsősorban szemléletváltozást hozó új rendszerrel találkozunk, mely kialakításának célja, hogy minél inkább növekedjen az európai építőipari gyártók versenyképessége, és minél inkább kiteljesedhessen az EU területén a belső piac. Több helyen egyszerűsítéseket, rövidebb eljárásokat vezet be a forgalomba hozatalt megelőző vizsgálatok és dokumentálás tekintetében. Legfőbb újdonsága a rendeletnek mégis az, hogy teret enged a tagállami követelményeknek. Elismeri, hogy az építési előírások a földrajzi és klimatikus viszonyok, a hagyományok és helyi szokások, építési stílusok és módszerek alapján országonként különbözhetnek. Az építéshez felhasznált anyagoknak ezentúl mind az uniós, mind a helyi jogszabályoknak is meg kell felelniük.

A Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese emlékeztetett arra is, hogy a jelenlegi 5-600 szabvány, az eddigi útmutatók  továbbra is hatályban maradnak, ezeket azonban felülvizsgálják, és ha szükséges, módosítják. A hazai szabályozás követi majd az uniós megoldásokat, azonban a szükséges változtatásokat módszeresen és nem egyszerre hajtják végre, így időt hagynak a felkészülésre.

Az előadással kapcsolatban ajánljuk az alábbi dokumentumokat, melyek az előadás tematikáját mutatják be: