Üdvözöljük a MÉASZ intranet felületén!

Ezen a felületen nyílik alkalma a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség alábbi szolgáltatásainak igénybevételére:

  • tagsággal kapcsolatos adatszolgáltatás, adatmódosítás, információkérés
  • védett felület dokumentumainak elérése
  • saját dokumentumok feltöltése

Mindezeket a szolgáltatásokat sikeres beazonosítás után használhatja!

Jó munkát, hasznos böngészést kívánunk!

Belépés, azonosítás, regisztráció


Iparági sajtószemle

FHB: az idén is 5-10 százalékkal drágulhatnak a lakások
2018. febr. 08. - MFOR.hu

Budapesten ennél is jobban.A lakásárak tavalyhoz hasonlóan az idén is országosan 5-10 százalékkal nőhetnek, a fővárosban ennél nagyobb, míg a kisebb településeken inkább 5 százalékos [ ... ]

20 százalékot ugrottak egy év alatt a szegedi lakásárak
2018. febr. 08. - MFOR.hu

A lakótelepi négyzetméter-átlag 187 ezer forintra nőtt, ugyanez a hagyományos építésűeknél 215 ezer lett. Harmadik helyre volt elegendő a megyeszékhelyek ranglistáján az a 20 százalék [ ... ]

Elhunyt Horkay Nóra urbanista, építészmérnök
2018. febr. 07. - Válasz.hu

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 82. évében elhunyt Hörcher Ferencné Horkay Nóra urbanista, építészmérnök – közölte a család hétfőn az MTI-vel. Horkay Nóra pályáját a Post [ ... ]

Nem lehet ötletszerűen felújítani a lakásállományt
2018. febr. 07. - Magyaridők.hu

A magyar lakásállomány megújításának kihívásait járta körül az energiahatékonysági intézet tegnapi konferenciája, amelyen az átfogó szemlélet szükségességét hangsúlyozták az e [ ... ]

További cikkek...

Év végi áttekintés: a 2015-ös év összegzése és várakozásaink - SAJTÓINFORMÁCIÓ

NyomtatásSAJTÓ HÁTTÉRANYAG - Év végi áttekintés

 

a 2015-ös év összegzése, várakozások

Az épületenergetikai korszerűsítésekre nézve a társasházi Otthon Melege Program hasznos, de még kis volumenű a teljes felújítási szükséglethez képest.  A már lezárt operatív programokból eredően a piac az energetikai felújítási (KEHOP) pályázatok őszi megnyitását várta, azonban a források átstrukturálását közlő bejelentés miatt - miszerint magánerős korszerűsítésnél csak visszatérítendő támogatással lehetne számolni -  egyelőre  megtorpanás és kivárás érzékelhető a hőszigetelő, épületgépész és nyílászáró szegmensekben.

A piaci jelzések alapján visszatérítendő támogatások (kedvezményes hitelek) önmagukban valószínűleg nem fognak jelentős lendítőerőt képviselni, fontosnak tartanánk ezen csomagok továbbgondolását.

A MÉASZ számít arra, hogy javaslatait a kormányzati konzultáció keretében figyelembe veszik. Bizakodunk, mivel a decemberi kormányzati döntések nyomán a kormányzat jelezte, hogy a felújítások esetében is mérlegelik az ÁFA-visszaigénylés lehetőségét, ami egybeesik korábbi javaslatunkkal, és amelyre nézve meg vagyunk győződve, hogy érzékelhető fellendülést hozna. Egyelőre fennmarad a piac széttagoltsága: a finanszírozni képes beruházók pályázattól függetlenül végrehajtják a felújításokat, a piac nagyobb része azonban egyelőre kivár, így a felújítások számát tekintve addig tagjaink stagnálással számolnak.

Az új építésekre vonatkozóan jelentős és előremutató döntésnek tartjuk a CSOK kiterjesztését, amely várhatóan érezhetően megemeli majd az új lakóépület építéseket. Üdvözöljük, hogy javaslatunk nyomán a magánerős építtetők 5M forintig visszaigényelhetik az ÁFA-t.   Fontos azonban, hogy a 2016 elejére elkészülő végrehajtási rendeletek teljesíthető feltételeket tartalmazzanak majd. Kulcsfontosságú még a beépített anyagok ÁFA-tartalmának elszámolása az értékláncban, az egyes projektekben.

Javasoljuk a 3%-os kedvezményes, otthonteremtési hitel lehetőségét kiterjeszteni minden új lakóépület beruházóra - hasonlóan az idén nyár elején elfogadott, NHP szerinti vállalkozói lakóingatlan fejlesztéshez, amely a lakhatási feltételek javulásán túlmenően, számlakötelezettség mellett további költségvetési és foglalkoztatási előnyöket is hozna.

Az egyes építőanyag szegmensek alakulása 2015-ben

A falazati termékek piacát alapvetően meghatározza az év során megépült új épületek, ezen belül is különösen az új lakóépületek száma. A 2015-ben megépülő összes lakás volumene várhatóan mintegy ötöde a szükséges műszaki pótlásnak az épületállomány állagmegőrzése érdekében csak ez kb. 40.000 új lakását jelentené évente. 2015-ben a szerkezetépítő anyagok piaca a 2010-es értékeknek alig több, mint fele:

  • A tégla- és cserép termékek értékesítése idén stagnált, összhangban a stagnáló lakásépítési statisztikával. 
  • A fehér falazóanyagok terén a falazatokban érzékelhető 6-8 %-os növekedés főleg a felújítás jellegű felhasználásban (vékony válaszfalak) volt tapasztalható.

Az expandált szigetelőanyag (EPS, polisztirolhab) gyártói szegmensben míg 2014-ben (köbméterben kifejezve) stagnált a piac, idén a gyártók pozitív elmozdulást érzékeltek. Ennek oka, hogy korábbi pályázati pénzekből eredő felújítások megvalósulhattak, így a 2015 második fele jobban alakult - ennek nyomán összességében 8-10% növekedést lehetett érzékelni.

A javulás másik részét tette ki a 2015-től érvényes új épületenergetikai szint eléréséhez szükséges vastagságnövekedés.  Az - egyelőre új építésekre látható - ÁFA csökkentés és visszaigénylés lehetőségének hatására az előkészítési munkálatok teszik ki várhatóan a 2016 jelentős részét, ezek megvalósulása pénzügyileg elsősorban 2017-ben realizálódhat.  Így összességére 8-10% növekedés várható e szegmensben jövőre.

A szálas szigetelőanyagok szegmensében a vállalati és  a középületek felújítása teszi ki a felújítások jelentős részét, kis számú magánberuházó mellett. Az egyes projektekben a felújítások dominálnak, igazán nagy új építésű projektek 2015-ben hiányoztak a piacról.

Építőkémiai és vakolati termékek terén megpezsdült a piac: növekedés tapasztalható mind a csempe és járólap piacon, mind a melegburkolatok értékesítésében. Ez elsősorban az élénkülő felújításoknak köszönhető. A közel 6 %-os csempepiaci növekedésben az új építésű lakásoknak is van szerepe. Ez főleg a nyugati országrészre, ott is kiemelten Győr-Moson-Sopron megyére jellemző.  A 8-10 % közötti növekedés nem ritka a segédanyaggyártók forgalmában, akik az előző években a megszorítások helyett stabilan kitartottak sőt fejlesztették termékeiket, szolgáltatásaikat.  A falazóelem piacon érzékelt javulás szintén húzta magával a vakolatok és falazóhabarcsok mennyiségét, melyeknél a növekedés átlag 6%. Az ágazat bizakodással tekint a 2016-os esztendőre, melynek további lendületet adhat az 5%-os ÁFA- kulcs, illetve a családvállalók támogatása.

Az épületgépészeti termékek, az épületgépészet területén nem történt tavalyhoz képest elmozdulás. Ennek fő oka, hogy az új építések értéke stagnált, a felújítások esetenkénti támogatása nem eredményezett bővülést,  mert a vártnál kevesebb komplex felújításra került sor.  Ha az új építésekre bevezetendő áfa-csökkentés csak 3-4 ezer többlet lakást eredményezne, akkor ez  önmagában nem fog áttörést hozni, tehát ennél nagyobb  mértékű bővülésre lenne szükség.

A nyílászárók területén ez az év javulást hozott, mivel (i) nőtt a pályázatoktól független felújítások aránya (ii) valamelyest nőtt az export is (iii)  a 2009–es pályázat („Panelprogram”) egy része ez évben került kivitelezésre. Ez összességében várhatóan az előző évi forgalom 7-9%-os növekedését jelenti, vagyis a 2014-es trend folytatódhatott. Szeptemberben azonban ez a növekedés megtorpant, mivel a piaci nyomás miatt árainkban nem tudtuk érvényesíteni a költségnövekedéseket (pl. forintárfolyam-romlás, amit több cég nem élt túl.) A bővülő itthoni piac növekedésével várhatóan az árak 5-8%-al növekednek, amit az ÁFA csökkentés várhatóan a  fogyasztói árban kompenzál majd.  

A jövő évi kilátásokat az „Otthon melege” (5-60 lakásos panelépületek felújítása) programjának az elkövetkező két évre várható megvalósítása befolyásolja.

Az ÁFA csökkentés hatása a 2016 második felében léphet be. A szektorban az új lakásépítéshez szállítandó termékek aránya 5-10%. Várhatóan ez az arány nő meg.

A nyílászárók beépítése terén komoly gondnak látjuk a szakképzett beépítő szerelők hiányát. Javaslatot tettünk a felnőtt oktatásban az OKJ–s képzés (nyílászáró, és árnyékolástechnika szerelők) korszerűsítésére.

Vidor Győző
Elnök
Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség


Budapest, 2015. december 29.

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn